Fisk til middag – hvorfor er det så vanlig her?

05 desember 2022
Johanne Larsen

editorial

Fisk er noe de fleste nordmenn har på bordet kanskje flere ganger i uken. Det er det mange gode grunner til, og noen av dem skal vi se litt nærmere på her, så du kan bli klokere på hvorfor vi spiser så mye fisk. 

God norsk husmannskost

Fisk er faktisk god norsk husmannskost, og en stor del av et variert og sunt kosthold for mange familier over hele landet. Det er ikke minst en tradisjonell type mat som vi har kunnet nyte av i generasjoner, men det behøver bestemt ikke bety at fiskemiddagen trenger å være kjedelig. De siste årene har vi nemlig hentet inspirasjon fra andre steder i verden når vi skal tilberede fisk og sjømat.

Mikal Solhaug

Nå spiser vi rå laks og kaller det sashimi og ceviche, og vi lager sauser og tilbehør med helt andre smaker enn det man fant i det norske kjøkkenet for femten eller tjue år siden. Det er med andre ord utrolig mye som har skjedd med oss nordmenn på matfronten, men det at vi er stoppet med å spise fisk – det skjer nok ikke helt med det første. Det er nemlig noe de fleste av oss er vokst opp med. 

Hvor får vi sjømaten i Norge fra? 

Fiskebåter fra rederier som Mikal Solhaug fanger den fisken som kan ende opp på middagsbordet ditt, eller sjømat som skal til helt andre deler av verden. Fisken er faktisk en av landets største råvarer, og helt essensiell for norsk økonomi. Den fisken man spiser er altså en del av noe større, et helt nettverk av fiskebåter og fiskere som drar hjem den beste sjømaten til middagsbord over hele landet. Og ja, faktisk over hele verden. Det er verdt å tenke på når man sitter med fiskemiddagen på bordet. Det er nemlig en av de viktigste ressursene vi har. 

Flere nyheter